Nekolicina predavanja i nu disco: programi u prostorima Molekule, 16. i 17.1.

Filmaktiv  vas poziva na predavanje Ingeborg Fülepp: “Sinergija slike i zvuka u umjetnosti kroz povijest/ “Mediji u pokretu” (Media in Motion) koje će se održati u petak 16. siječnja 2015. u Galeriji Filodrammatice s početkom u 20 sati.

 Predavanje je zamišljeno kao prezentacija i strukturalna analiza umjetničkih radova Heika Daxla i Ingeborg Fülepp koji su 1990. godine osnovali nezavisnu organizaciju Media in Motion sa ciljem promocije najvrijednijih i za povijest medija najznačajnijih kreacija. Organizaciju su zajedno vodili do smrti Heika Daxla 2012. godine. Ingeborg Fülepp nastavila je samostalnim radom šireći uz vlastitu kreaciju područje svog interesa i na domene i aktivnost sličnih profila.

PLAKAT_mali-ekran4_web

Uz projekcije interaktivnih video instalacija, scenografskih video projekata nastalih u suradnji sa Studiom za elektroakustičku glazbu berlinske Akademie der Künste prikazat ćemo i 15 minutni video rad “Le Cinema le Train” koji je Heiko Daxl ostvario u suradnji s kompozitorom Tobias P.M. Schneidom 2004. godine.

Više informacija na linku!

Petak je i zadnji dan prijava na besplatnu Filmaktivsku radionicu dokumentrnog filma! Program obuhvaća osnove izrade dokumentarnog filma ili reportaže, od pripreme priče, snimanje slike, zvuka, montaže i osnovne postprodukcije. Namjera programa je poticanje korištenja videa kao medija za kretivno izražavanje i poticanja na društvenu promjenu. Prijaviti se mogu svi, bez obzira na dob, uvjerenja i predznanja, ali broj polaznika je ograničen.

Cijena? Besplatno dakako!

Prijave na radionicu moraju (obavezno) sadržavati kontakt i kratko motivacijsko pismo, a šalju se na e-mail adresu filmaktiv@filmaktiv.org

Potom se edukacijski ciklus nastavlja u Palachu! 16.1. s početkom u 18 sati, u drugoj koncertnoj prostoriji Mreža anarhista Rijeka  predstavlja novi, tematski broj slovenskog časopisa za kritiku znanosti, pod naslovom “Anarhizam: onkraj postojećeg” nastao je u suradnji sa aktivistima FAO (Federacija za anarhističko organiziranje).

Za tu priliku, organizirano je više predstavljanja ovog izdanja po Sloveniji i Hrvatskoj, pa tako i u Rijeci imamo priliku razgovarati s autorima o ulozi koju anarhizam ima u socijalnim gibanjima današnjice. Uz to, bit će predstavljen i anarhistički projekt Promijeniti sve!

Drugačiji svijet je moguć!
Drugačiji svijet je moguć!

Više o događaju na linku! Na drugoj strani Palacha, u Galeriji S.K.C. u organizaciji udruge “The Hauntlings”  u 18 sati održat će se otvorenje prve samostalne izložbe autorice Tine Zdilar (Cenobit. Photography) i predavanja povjesničara umjetnosti, Daine Glavočić i Theodora de Canzianija Jakšića na temu secesije u svakodnevnom životu te predavanje Maje Bižaca, dipl. ing. tekstilne industrije na temu mode i odijevanja u razdoblju secesije.

Ciklus fotografija pod nazivom “Secesija s tavana” autorice Tine Zdilar predstavlja svojevrsni hommage slavnoj riječkoj povijesti, točnije riječkoj secesiji, nepresušnom vrelu autoričinog nadahnuća i interesa. Izgledom i mimikom članovi udruge “The Hauntlings” vjerno uprizoruju zaboravljene porculanske lutke s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Neistražena područja dominirajuće arhitekture središta Rijeke
Područja dominirajuće arhitekture središta Rijeke

Po završetku otvorenja izložbe u prostoru Galerije S.K.C.  započinje kulturno-edukativni program!

U 18,30 sati mr. sc. Daina Glavočić oživjet će vrijeme secesije predavanjem “Secesija u svakodnevnom životu” s naglaskom na arhitekturi, interijeru i uporabnim predmetima toga razdoblja. Gospođa Glavočić publici je i više nego poznata je po svojim uvijek zanimljivim i duhovitim predavanjima. Dobitnica je Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u 2014. godini.

U 19 sati profesor Theodor de Canziani Jakšić nastavlja program tematski jedinstvenim predavanjem pod nazivom “Keramika u riječkoj secesiji”. Gospodin de Canziani Jakšić jedini je povjesničar umjetnosti koji se posvetio ovoj temi, a svježinom svojeg načina predavanja uvijek iznova potiče zanimanje slušatelja.

U 19,30 sati slijedi predavanje Maje Bižaca, dipl.ing. tekstilne tehnologije na temu “Moda i odijevanje u razdoblju secesije”. Mlada dizajnerica publici je poznata po kreiranju i izradi unikatnih korzeta i povijesnih kostima. Utemeljiteljica je brenda Contessa Gothique Design.

Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2015.

Za sam kraj tjedna,  treća svirka druge Mile Voli Disko sezone. Zagrijavanje je bilo fantastično, Nova Godina vruća. Nastavimo u istom tonu u subotu 17.1. Mile Hund pušta Disco • Nu Disco • Italo Disco • Disco Funk. Od 22 – 04.00! Ulaz: Besplatan

Plešite s nama! Takvi smo i gotovo!
Plešite s nama! Takvi smo i gotovo!