Programi u prostorima Molekule // 7. – 13. 12.

Zimski filmski ciklus There is no Place Like Space

Društvo arhitekata Rijeka u suradnji s Omladinskim kulturnim centrom Palach predstavlja zimski filmski ciklus There is no Place Like Space.

Pitanje prostora kao glavnog pokretača radnje filma kroz 4 filmska naslova koji ga interpretiraju na potpuno drugačije načine. Jednom mjesečno gledat ćemo, Rosemary’s Baby, Being John Malkowich, Life Aquatic i The Cube.

Pridružite nam se već večeras u 20 sati, kada ćemo gledati kultni Rosemary’s Baby, poljskog redatelja Romana Polanskog.rosemary`s baby

Igor Eškinja: Povratak istoga – reprodukcija reprodukcije

U prostoru galerije Filodrammatica, od 27. studenog do 11. prosinca, Drugo more predstavlja riječkog umjetnika Igora Eškinju i njegovu izložbu Povratak istoga.

Atmosferična video instalacija s prizorima mračnog prostora koji povremeno i u sporadičnom ritmu postaje vidljivim. Polazeći od prikaza izložbe Glagoljica u prostoru Sveučilišne knjižnice u Rijeci koju je 1968. godine osmislio Branko Fučić, Povratak istoga reproducira povijesni materijal, pri čemu korištenjem snopova svijetlosti s televizijskih ekrana također postaje reprodukcijom prostora i samog medijskog materijala.

Izložbu možete pogledati svakog dana od 16 do 20 sati.

Više o samoj izložbi možete pronaći na stranicama Drugog mora.

igor eškinja izložba (2)

Filmovi bez granica #5: Taxidermia

U sklopu programa Filmovi bez granica, u srijedu u 19:00 možete pogledati filmTaxidermia, mladog mađarskog redatelja Györgyja Pálfija.

Ako tranzicija predstavlja proces promjene vlasti i prijelaz iz jednog političkog sustava u drugi, onda tri generacije heretika u jednom zabačenom mađarskom selu te njihovo moralno i fizičko propadanje metaforički razmatraju potpuni raspad, kako u političkom tako i tjelesnom smislu. Sredinom 2000-tih, Taxidermia je bila jedan od onih radova koji nisu doživjeli potpunu kino distribuciju jer je film jednostavno prečudan ili neshvatljiv “realnom” gledatelju naučenom na uzročno-posljedični niz koji završava hepi endom.

Stoga, ova najcrnja komedija koja se pretvara u body horror ili pak nadrealnu dramu, počiva na začuđujuće zastrašujućoj priči o tri generacije gubitnika s kojima se svatko mogao barem djelomično poistovjetiti. Ako i niste, onda uživajmo ove srijede u najboljem gnušanju Györgyja Pálfija!

Ulaz na projekciju je, naravno,  besplatan!

taxidermia

 

Premijera filma Zauvijek

Film Zauvijek premijerno će biti prikazan u petak 11. prosinca u prostorima Filodrammatice u Rijeci s početkom u 20 sati. Riječ je o diplomskom projektu Monike Rusak, koji je nastao pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) te dodatnim mentorstvom izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. unutar modula Intermedije diplomskog studija Medijske umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Više o samom filmu te načinu rezervacije ulaznica na stranicama Studentskog kulturnog centra.

zauvijek, film monike rusak

Buvljak bez novca

U subotu od 10 sati u OKC Palach možete posjetiti Buvljak bez novca.
Buvljak funkcionira na principu viškova – UZMI ili OSTAVI. Što je kome suviše, neka ostavi, što kome je potrebno, neka uzme. Odjeća, knjige, hrana, znanje i vještine…i sve ostalo što donesete.

Buvljak se odrađuje u potpunosti samoorganizirano, samofinancirano i neadministrativno. Jednostavno, pojedinci i grupe sa zajedničkim ciljem i voljom.

buvljak bez novca

 

Radionica Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje
Pozivamo vas na drugu u nizu radionica Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje koju zajednički organiziraju Savez udruga Molekula i udruga ZMAG. Radionica će se održati 12.12. u 16 sati u prostoru OKC Palach (Galerija SKC)Na ovoj radionici moći ćete naučiti kako izraditi vlastiti sapun, pastu za zube i dezodorans u sticku. Udruga ZMAG, radionice prirodne kozmetike održava već dugi niz godina, te su izdali i priručnik pod naslovom “Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje”, autorice Ivane Lovrić, kojeg ćemo ujedno i predstaviti.
Izrada vlastitih sredstava za njegu jedno je od pomalo zaboravljenih i izgubljenih znanja naših predaka. Mnogi sastojci kupovnih preparata potencijalno su toksični za naš organizam, ali i okoliš. Koje su to nezdrave tvari, zašto se uopće koriste u proizvodnji kozmetike, kako utječu na zdravlje i funkciju naše kože, ali i cijelog organizma – samo su neka od pitanja na koja ćemo odgovoriti kroz predavanja i raspravu. Ipak glavni cilj je naučiti kako na jednostavan način izraditi vlastite kozmetičke proizvode.

Cijena radionice iznosi 150 kuna, a prijaviti se možete ovdje.

radionica kozmetike

Završna večer 37. Ri Rock festivala

Završna večer Festivala održat će se 12. 12. u OKC Palach, gdje će tri pobjednika s prvih večeri festivala, bandovi Sillycons, Silk Milk i Neglected,  imati priliku predstaviti svoj opširniji repertoar i nastupiti uz svjetski poznate vladare psihodeličnog rock‘n roll podzemlja, bend Seven That Spells.unnamed (1)