…a u Palachu, izložba, tribine, stonerizacija!

Predavanje // Prehrambeni mitovi & Mitovi i predrasude o zamjenskim sladilima

Hranjenje je temeljna ljudska potreba. Stoga ne treba čuditi zastupljenost prehrane u svakodnevnom razgovoru. Nakon što je zapadna civilizacija nadišla problem gladi, fokus tog razgovora prebačen je na unaprjeđenje zdravlja. Potraga za nedohvatnim optimumom zdravlja plodno je tlo za uzgoj prehrambenih dezinformacija. Mediji igraju presudnu ulogu u stvaranju i širenju prehrambenih dezinformacija, od kojih neke prerastaju u prehrambene mitove. Da bi dezinformacija postala mit, treba sadržavati tek toliko znanosti da laiku bude dovoljno privlačna da ju dalje propagira. Posljedica postojanja prehrambenih mitova u najboljem je slučaju uklanjanje fokusa sa zdravih prehrambenih navika, a u najgorem stvaranje štetnih koje će se negativno odraziti na psihofizičko zdravlje pojedinca. U predavanju donosim pregled najzastupljenijih prehrambenih mitova, poput zabrane jedenja iza 18 h, štetnosti GMO-a, superirornosti „prirodne“ hrane, potrebe za detoksifikacijom…

Mnoge bolesti suvremenog čovjeka uzrokovane su pretjeranom konzumacijom šećera. Jedan od načina smanjivanja unosa šećera jest njegova zamjena zamjenskim sladilima. Zamjenska sladila su prehrambeni aditivi koji oponašaju okus šećera, no za razliku od šećera imaju tek malu ili nikakvu energijsku vrijednost. U javnosti i u medijima provlači se čitav niz mitova, predrasuda i tvrdnji o navodnoj štetnosti zamjenskih sladila. Predavač će prikazati i prokomentirati najčešće prigovore zamjenskim sladilima.

Detaljnije o predavanjima i predavačima možete pročitati ovdje.

skeptici u palachu

Izložba // Croatia in the eyes of EVS volunteers

U Galeriji SKC (OKC Palach) u petak u 19:00 sati održat će se otvorenje izložbe slika i videa europskih volontera Udruge Žmergo i prezentacija programa Europske volonterske službe, a nastupit će Melanija Acoustic live.

Nakon skoro godinu dana boravka u Hrvatskoj, Marta Bilska iz Poljske i Samuel Cebreiro Fernandez iz Španjolske, EVS volonteri Udruge Žmergo iz Opatije, pripremili su izložbu slika i videa “Croatia in the eyes of EVS volunteers” (Hrvatska očima EVS volontera). Otvorenje izložbe će se sastojati od prezentacije programa Europske volonterske službe te volonterskih aktinosti u Udruzi Žmergo, a mladi ljudi će moći dobiti informacije o mogućnostima koje pruža program Erasmus+. Uz sve navedeno, događaj se upotpuniti glazbeni zvuci pjevačice Melanije Purić.

Izložba “Croatia in the eyes of EVS volunteers” predstavlja 12 mjeseci rada u Udruzi Žmergo te mnogih putovanja i upoznavanja hrvatske prirodne i kulturne baštine kroz oči volontera Marte i Samuela.

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 22. siječnja 2016. radnim danom od 16 do 20 sati.

Detaljnije na stranicama udruge Žmergo.

izložba žmergo

Tribina // Posvetimo više pozornosti mladima

Unatoč činjenici da se u Rijeci provodi nekolicina kontinuiranih aktivnosti za mlade raznolikih organizacija civilnog društva, evidentan je nedostatak jasnijih strateških smjernica koje će fokus imati na implementaciji dodatnih sadržaja usmjerenih spram aktivnije uloge mladeži. Program za mlade Grad Rijeke 2009 – 2013 je u međuvremenu zastario.

Nastajale su nove ideje i programi, no i sama mladež često zanemaruje aktivnosti koje se tiču njih samih.

Koji su sadašnji relevantni sadržaji za mlade na području grada i županije? Što treba promijeniti na ovom području te na koji način dodatno motivirati mlade; su neka od pitanja koja ćemo pokušati razmotriti.

Na tribini sudjeluju:

– Zoran Stevanović,Regionalni Info Centar za mlade
– Saša Pešut, Savjet mladih Grada Rijeke
– Gabrijela Martić, Mreža Mladih Hrvatske
– Jelena Martinčić, Ri Rock

Razgovor moderira: Alen Halilović, Delta

Organizaciju donose udruga Ri Rock i Mreža Mladih Hrvatske.

Detaljnije o samoj tribini saznajte na Facebook stranici eventa.

tribina posvetimo više pozornosti mladima

Što se krije iza stonerskih sesija?! Zašto ne postoji najava niti jednog benda? Zato jer ovoga puta IMPROVIZIRAMO na licu mjesta!

Stonerizacija Vol. VIII: Stoner sessions
subota, 16.01., 22:00, prostorija 3
ulaz: 10 kn

Polako se bližimo jubileju psihodelične svetkovine koja ne poznaje granice sporog. Časno smo pogostili razne bendove i prošetali se od sludgea do trippy dooma, uz sve usputne postaje.

Ipak, ovoga puta IMPROVIZIRAMO! Da, dobro ste čuli! Na stageu u Palachu dovodimo članove bendova ASHERAAH, GREENMILL, SUMMONING MORBIDHEAD i LOST LUCID koji će po prvi puta jedni drugima biti oslonac!

Bez unaprijed definirana rifa, bez prethodne pripreme! STONER SESSIONS su prvi pravi rock okršaj na zadanu temu. Iz oblaka magle i triperskih vizuala, roditi će se nove zvučne kulise i pejzaži kaosa!

Stoga, posjetite nas ove hladne subote na jednoj neobičnoj vožnji riječkh glazbenika, kojima je jednostavno prokleto dosadno subotom te samo za vas sviraju u kojem god ih smjeru ruke odvedu!

Ulaz: 21.00 h
Predviđeno trajanje improvizacije: 22:00 – 01:00.

Ulaznice po cijeni od 10.00 kn možete kupiti na dan koncerta u Palachu! Samo zato jer ni sami nismo sigurni kako objasniti improvizaciju nadležnim tijelima (ZAMP npr.)!

Koncert organizira i nesvakidašnju zabavu donosi udruga Ri Rock!

Detaljnije na linku.

stonerizacija