KineDok // Mov(i)e Activism // Odpadki druge generacije – po stopinjah nekega punka // Čitaj dizajn!

KineDok // 6 stupnjeva

Četvrta projekcija KineDoka u OKC Palach, sedmi film koji gledamo, poljski film 6 stupnjeva.

Film inspiriran Milgramovom teorijom o „šest stupnjeva odvojenosti“ koja tvrdi da se do svake osobe na svijetu može dođi preko šest osobnih veza.
Filmska ekipa istražuje lanac veza između dva nasumično izvučena protagonista, Martine, mlade punk-rock glazbenice iz Varšave i Marca Antonia, farmera iz malenog meksičkog sela. Martina je izabrala svoju „vezu“, a onda je priča krenula… Kako su došli do meksičkog seljaka?

Klikni za trailer.

Naslov (originalni): 6 kroków
Naslov (hrvatski): 6 stupnjeva
Vrijeme: 81′
Redatelj: Bartosz Dombrowski
Jezik: poljski
Godina: 2014.
Zemlja: Poljska
Producent: Anna Wydra
Produkcija: Otter Films
Distribucija: Krakow Film Foundation HBO Europe

O KineDoku:
KineDok je jedinstveni međunarodni projekt, filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja donosi projekcije autorskih dokumentarnih filmova, uz razgovore s autorima i raznim stručnjacima o filmu, kao i druga zanimljiva popratna zbivanja. U 2016. prikazat će se 15 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Norveškoj i Rumunjskoj.

KineDok dolazi u Rijeku gdje će se prikazati 13 filmova i to na dvije lokacije. Ljetne projekcije održat će se na Molo Longu, dok će se jesenje održati u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach.

ULAZ na sve projekcije je BESPLATAN.
Projekcije se održavaju u zadnjoj prostoriji OKC Palach (bez šanka).

Za više informacija posjetite kinedok.net ili Facebook stranicu projekta.

kinedok-palach-iii

Mov(i)e Activism // putujući festival aktivističkog dokumentarnog filma

Filodrammatica, Korzo 28/1
21. + 22.10.2016.
Slobodan ulaz

Alternativni Omladinski Centar, Kragujevac (RS) – Real República Baco, Coimbra (PT) – Filmaktiv, Rijeka (HR) – Bloc d’Estudiants Agermanats País Valencià, Valencija (ES) – Berlin (DE)

Program:
petak, 21.10.2016.
H: 20H
F: A Bordo, r: Cristina Cascales and Javier Hedrosa, 2015., 36 min (Španjolska)
Republike su jedinstvena mjesta u Coimbri (Portugal) u kojima je svakodnevnica ispunjena toliko da se svaka godišnjica neke od republiká proslavlja kao stogodišnjica. Iskustvo stečeno tokom života u ovim zajednicama će ih obilježiti do kraja života.
Prijevod: Katja Štefan

F: Praxis, r: Bruno Moraes Cabral / Garden Films, 2012., 30 min (Portugal)
Bazirano na drevnoj tradiciji i praćenju strukturirane hijerarhije, inicijacije u studentski život na sveučilištima oživljavaju u posljednjem desetljeću. Od sjevera do juga Portugala, stariji studenti izlažu brucoše inicijacijskim obredima, igrama moći i različitim formama ponižavanja koji su postali obaveznim korakom za one koji žele biti prihvaćeni u zajednici.
Redatelj: Bruno Moraes Cabral
Direktor fotografije: Carlos Isaac
Dizajn: Hemi Strong
Dizajn zvuka: Miguel Cabral
Proizvodnja: Garden Films

F: Borac protiv toga, r: Branko Kajiš / Fondacija Fond B92 / Ciklotron, 2015., 15 min (Srbija)
Kako se i zašto beogradski student Filip V. bori protiv nemara gradske uprave koja ne izvršava svoje obaveze prema građanima? Tisuće prijava koje je on sam poslao podigle su kvalitetu života u glavnom gradu. Stotine zasađenih stabala, desetine zakrpljenih rupa, očišćenih kanalizacijskih odvoda, obilježenih autobusnih stajališta, samo su neke stvari koje je ovaj čovjek volonterski izgurao. Da bi ga odvratila od ovoga što radi, gradska administracija mu uzvraća udarac plavim kovertama i kontraprijavama. Dokumentarac je proizvod rada grupe mladih ljudi koji su odlučili snimati svoje vršnjake i sugrađane u aktivnostima koje su oni vidjeli kao važne.
Autor: Branko Kajiš
U filmu sudjeluje Filip Vukša.
Produkcija: Fondacija Fond B92
Izvršna produkcija: Ciklotron
Snimatelji: Dušan Šaponja i Dušan Čavić
Montažer: Vladimir Šojat
Kreativna podrška: Dušan Šaponja, Dušan Čavić, Vladimir Šojat, Milica Žebeljan, Nebojša Glišić
Prijevod na engleski: Natalija Krstić

subota, 22.10.2016.
H: 20H
F: Tito on Ice, r: Max Andersson, Helena Ahonen / Nail Films, 2012., 76 min (Njemačka/Švedska)
Kako bi promovirali svoju knjigu BOSNIAN FLAT DOG, Max Andersson i Lars Sjunnesson putuju zemljama bivše Jugoslavije s mumificiranim Maršalom Titom u frižideru. Na putu susreću Sašu Rakezića (srpski stripaš a.k.a Aleksandar Zograf), Igora Hofbauera (hrvatski stripaš poznat po legendarnim plakatima za klub Močvara), ljude iza utjecajnog slovenskog strip fanzina Stripburger te druge likove koji nastanjuju postjugoslavensku kulturnu scenu.

Mov(i)e Activism je mlada platforma koja spaja nevladine organizacije i nezavisne pojedinace koji se bave aktivizmom, primarno videoaktivizmom. Osnovana je s ciljem promocije nezavisne kulture i umjetnosti te audiovizualnog stvaralaštva kao i razmjene specifičnih iskustava vezanih uz aktivističke akcije i videoaktivizam te poticanja na suradnju i međusobnu promociju udruga i pojedinaca na razini Europe. Idejni začetnik međunarodnog projekta Mov(i)e Activism je Alternativni Omladinski Centar iz Kragujevca, Srbija, a unutar kojega okuplja nevladine organizacije i pojedince iz Španjolske, Portugala, Njemačke, Hrvatske i Srbije. Partneri u projektu su Alternativni Omladinski Centar, Kragujevac (Srbija) – Real República Baco , Coimbra (Portugal) – Filmaktiv, Rijeka (Hrvatska) – Bloc d’Estudiants Agermanats País Valencià, Valencija (Španjolska) – Berlin (Njemačka).

Film // Odpadki druge generacije – po stopinjah nekega punka

Distune vam predstavlja….

Riječka premijera filma Odpadki druge generacije – po stopinjah nekega punka.

subota, 22.10., 20h, @ Omladinski kulturni centar Palach
ulaz slobodan

Director: Dunja Danial
Screenplay: Dunja Danial, Jasna Babić
Post production: Dunja Danial
Camera and lights: Dunja Danial
Mixing and recording engineer: Žiga Mraz

After the independence of Slovenia it seemed that the story of Slovenian punk is finished. But every end is a new beginning. After 1991 rose a new, second generation of punks who still believe that another world is possible and necessary. Active members of the underground: musicians, activists, squatters, music promoters and organizers tell us about punk ideology, culture, music, squatting movement, lust for freedom and political struggle under the flag of anarchism. Firsthand, forthright.
This is a document of independence, love for music and creativity. Reflection on the work of passion and of the world, not driven by capital.
From the punks for the punks.

distune-film

Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih

Bogata izložbena godina za grafičkog dizajnera DEJANA DRAGOSAVCA RUTU – jednog od najznačajnijih i najzvučnijih imena vizualnog dizajna nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj – nakon Splita, Zagreba i Pule nastavlja se u Rijeci! U galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1), 6. listopada u 20 sati otvara se izložba Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih.

Izložba okuplja produkciju tog renomiranog dizajnera srednje generacije u području časopisa i magazina, bitnog dijela njegovog dosadašnjeg dizajnerskog opusa tijekom gotovo puna dva desetljeća.

Otvorenju izložbe prethodit će okrugli stol na temu časopisa za kulturu u Hrvatskoj, s početkom u 18 sati. Gosti su Marko Kostanić (Bilten, Frakcija), Dejan Kršić (Arkzin) i Milan Zagorac (Rival).

Izložbu je moguće posjetiti do 27. listopada, a ulaz je BESPLATAN!

Detaljnije.

ruta