Milijana Babić: Zdravo Marijo, milosti puna // Solsticij // Draga Savjeta feat. The Precarious 3

Milijana Babić: Zdravo Marijo, milosti puna

Nova multimedijalna izložba riječke umjetnice Milijane Babić bavi se temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj i temelji se na umjetničkim akcijama u javnom prostoru tijekom 2016. godine, kao i na istraživanju sadržaja katoličkih medija u razdoblju između 2015. i 2016. godine.

Ulaz je slobodan, a izložba u Filodrammatici (Korzo 28, prvi kat) traje do 2. prosinca.

Više o autorici i projektu saznajte ovdje.

solsticij
Solsticij – video premijera u Rijeci

Filodrammatica (Korzo 28, prvi kat)
Subota, 26.11. u 20.00 h

Solsticij je nezavisni video projekt sniman od 2012. do 2016. godine, a koji uspostavlja vezu između hrvatske i europske skateboarding scene. Sniman u Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, kroz intiman i direktan narativ progovara o vještini, inovativnosti, uzbuđenju i brzini skate kulture, ali i ljubavi prema rodnom gradiću.

U filmskim kadrovima isprepliću se arhitektonske specifičnosti Rijeke, Pule, Fažane, Ljubljane, Bordeaux-a … koje kotačima zarezuju Robert Kocjan, Zoe Miloš, Aymeric Nocus, Tomaž Šantl, Elvis Butković, Nino Jurlina, Masaki Ui, Marko Zubak, Jonathan Gallo, Jacob Elliott Harris i mnogi drugi…

O autoru:

Nikola Racan rođen je 1988. godine. Aktivan je član skateboarding kluba August Šenoa iz Fažane i jedan je od su-kreatora Vladimir film festivala koji se tematski i programski fokusira na svjetsku nezavisnu skateboarding filmsku produkciju. Iako je stekao srednjoškolsko zvanje elektromehaničara, nakon čega nadobudno upisuje studij ekonomije (od kojeg ubrzo odustaje), shvaća da ga niti jedna od spomenutih struka ne interesira već da se želi posvetiti osobnom i kolektivnom razvoju svoje zajednice.

Skejta od 1999. godine.

Riječka projekcija realizirana je u partnerstvu s udrugom Filmaktiv koja je projekciji pružila tehničku i prostornu podršku, Skateboard klubom Kvarner, Skateboard klubom August Šenoa i Nikolom Racan, dok produkcijsko-logističku podršku na lokalu pruža Ledinsky.

Vremensko trajanje filma je 60 min, a ulaz je slobodan.

draga-savjeta
Draga Savjeta feat. The Precarious 3

Filodrammatica (Korzo 28, prvi kat)
Ponedjeljak, 28.11. 16.00 – 20.00 h
Utorak, 29.11. 15.00 – 18.00 h

Završetak gostovanja besplatnog Javnog servisa za pomoć u umjetnosti – Draga Savjeta u edukacijskom programu Udruge Prostor plus, do sada realiziranom u formatima internetskog servisa i individualnih seansi, oprostorit će instalacija Draga Savjeta featuring The Precarious Three.

Yours truly, Draga Savjeta, u ovome izdanju pomaže The Precarious 3, trio koji čine Tajana Josimović, Ivana Kalc i Eva Simčić, a koje će, zavrtivši prostor Filodrammatice, otvoriti mjesta svakodnevnih neuroza, pobjeda, poraza i gorko-slatkih ludila senzualnog birokratskog tanga sa sustavom te (protu)svjedočiti poziciju koja izmiče kontroli i definiciji.

Ova prostorno-performativna, site-specific situacija nastoji razotkriti neuralgične točke stvaralačkog procesa koje ga preveniraju od razumijevanja unutar proizvodnih odnosa kulture kao ideološke mašinerije.

Program je financiralo Ministarstvo kulture RH. Rad udruge Prostor Plus podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.

Ulaz je slobodan.