Animiraj i ti! – prijavi se na radionicu Stop motion animacije glinenih lutaka u Filmaktivu

U srijedu, 26. lipnja u prostoru Filmaktiva započinje radionica izrade lutaka i stop motion animacije. Radionica će trajati 4 dana tjekom kojih će se polaznici upoznati s izradom glinenih lutaka, scenografije, postavljanja scene i animacijom izrađenih likova.

Glinena (eng. clay animation) je jedna od najpoznatijih stop motion tehnika kod koje se za izradu likova, okoline i rekvizita koristi glina, plastelin ili neki drugi sličan prilagodljiv materijal kako bi se ostvarila iluzija pokreta. Korištene figure najčešće imaju žičani kostur kojim se olakšava njihovo pozicioniranje, oblikovanje te stabilnost i veća kontrolu nad pokretima. Lutkarska animacija (eng. puppet animation) uključuje lutkarske figure koje se stavljaju u interakciju s konstruiranim okolišem, a upravo su lutke bile prvi rekviziti korišteni u animaciji.

Radionicu će voditi Antonija Veljačić, iskusna animatorica iz Zagreba koja je do sad surađivala s raznim autorima, dizajnerima i arhitektima (Damir Gamulin, Aneta Mudronja Pletinac, Platforma 9,81…), te je vodila radionice animiranih filmova za djecu i mlade u suradnji sa Školom primjenjenih umjetnosti u Zagrebu, Akademijom primjenjenih umjetnosti u Rijeci, Kulturnim centrom Trešnjevka, Animafestom, Sedmim kontinentom i Art kinom Rijeka.

 

Polaznici će na ovoj radionici imati priliku usvojiti potrebna znanja i vještine kako bi mogli izraditi i animirati vlastite lutke. Broj mjesta je ograničen, pa požurite s prijavom! Neće odmoći ako u prijavi na filmaktiv@filmaktiv.org napišete i par rečenica zašto se želite prijaviti i koje je vaše dosadašnje iskustvo. Za sve ovo vremena imate do 19. lipnja, nakon čega će prijave biti zatvorene.