O nama

Savez udruga Molekula djeluje na području Grada Rijeke, želeći pridonjeti razvoju lokalne zajednice u području nezavisne kulturne produkcije. Pokretanje niza incijativa je 2007. rezultiralo dobivanjem prostora na adresi Delta 5/I u trenutku kada većina riječkih udruga nema adekvatan prostor za rad i produkciju sadržaja.

Sadašnja situacija nas suočava s potpuno novim izazovima u za nas sasvim novim prostorima. Palach je dio ovdašnje povijesti, Filodrammatica je prepoznata kao prostor izvedbenih umjetnosti dok Marganovo nosi poveznicu s nekadašnjom snažnom industrijom koja nestaje tijekom razdoblja tranzicije. Prema svemu tome, Savez pokušava iskoristiti sve moguće modele upravljanja prostorima koji se nude na korištenje udrugama i umjetničkim organizacijama bilo natječajima Odjela za kulturu ili prijavljivanjem na razne sustave financiranja održavajući kontinuitet razvoja nezavisnog sektora.

U Rijeci je dodjela sredstava za predlaganje programa sve manja. Često se taj izvor koristi samo za pokrivanje troškova prostora i ne ulaže se u zamišljenu produkciju. Molekula time u novim prostorima stvara osnovu za nastavak rada nas samih ali i svih onih koji žele naučiti kako i iz čega stvoriti ideju koja će ići k realizaciji. Radi toga se koncentriramo na lokalno. Takvo nešto dakako ne znači da zanemarujemo suradnju s drugim gradovima i državama. Dapače, većina gostovanja ako razmišljamo o glazbeno-scenskoj ili edukacijskoj sferi potječe izvana između kruga ljudi s kojima surađujemo na trenutnoj i dugogodišnjoj bazi međusobno se prožimajući dosadašnjim iskustvom. Rijeka se trenutno nalazi u fazi promjena. To više nitko niti ne želi osporiti. Gubi se ono autentično. Nekadašnji novovalni riječki rock moment i industrijski raj jednakih mogućnosti nestaju. Upravo sada Molekula kao Savez pokušava ponovno pronaći ono riječko, donoseći Gradu dašak svjetskih strujanja i onoga što se smatra relevantnim u kulturno-umjetničkom sadržaju. Sada će nosioci proizvodnje igrom slučaja biti mlade osobe izvučene iz vlastite faze lutanja za perspektivom. Navedena suradnja s novim Studentskim Kulturnim Centrom radi na tome učestalo. Razvijanje lokalne zajednice time dobiva zaokružen i smislen početak.

Molekula će pokušati pronaći onaj nestali trenutak u kojem se nalazi nastavak razvoja nezavisne kulturne scene i nas samih koji ju pokušavamo provesti.

Savez udruga Molekula

Misija

Omogućiti prostornu i logističku podršku pri afirmaciji nezavisnih kulturno-umjetničkih praksi kroz aktivno sudjelovanje udruga civilnog društva i mladih na području grada Rijeke u produkciji, afirmaciji i prezentaciji raznih oblika suvremenog stvaralaštva sukladno statutu Saveza.

Dijelatnosti i ciljevi

Savez je osnovan u cilju promocije i poticanja djelatne skrbi za ostvarivanje kulturnih, obrazovnih i drugih interesa građana te povećavanja učestalosti, kvalitete i utjecaja aktivnosti nezavisnog kulturnog sektora i sektora kulture mladih.

Djelatnosti Saveza udruga Molekula sukladno Statutom su

  • progamsko povezivanje i suradnja neovisnih u neprofitnih inicijativa u kulturi te kulture mladih na području Republike Hrvatske kroz organiziranje skupova, manifestacija, performansa, izložbi, tribina, radionica i sl.
  • organiziranje radionica i drugih aktivnosti u svrhu prijenosa znanja i vještina;
  • sudjelovanje članica Saveza na tribinama, skupovima i radionicama drugih udruga i organizacija u Hrvatskoj i svijetu;
  • izdavanje periodičke publikacije poput časopisa, newslettera, biltena kao i stručne publikacije s tematikom vezanom za ostvarivanje ciljeva Saveza, u skladu s posebnim propisima;
  • produciranje multimedijalnih sadržaja za potrebe Internet izdavaštva iz područja svoje djelatnosti;
  • izdavanje audiovizualne produkcije nastale u sklopu aktivnosti Saveza te promotivnih materijala iz područja svoje djelatnosti, u skladu s posebnim propisima;
  • razmjenjivanje programa i suradnja sa sličnim grupama u Hrvatskoj i šire.

traficTrafik je jedna od prvih nezavisnih profesionalnih kazališnih produkcija u Hrvatskoj, nastala 1998. godine u Rijeci. Trafik pomiće granicu fizičkog kazališta, suvremenog plesa, mime, vizualnog kazališta i kazališta na specifičnoj lokaciji.
Saznaj više!

dmDrugo more je neprofitna organizacija koja se bavi produkcijom, promocijom, istraživanjima, obrazovanjem i diseminacijom informacija na području kulture. Vizija Drugog mora je postati jednom od jačih organizacija za promociju suvremenog kulturnog stvaralastva i teorije te sredisnjeg informacijskog, medijacijskog i edukacijskog centra za kulturne djelatnosti.
Saznaj više!

filmaktivFilmaktiv je neprofitna organizacija koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti te suradnju s drugim organizacijama i zainteresiranim građanima, a poštujući ljudska prava i slobodu izražavanja.
Saznaj više!

bulic

Kazalište Hotel Bulić Hotel Bulić je osnovano radi potrebe da se bavimo autorima koje obožavam (Copi, Genet, Mishima, Artaud…), da surađujem s ostalim umjetnicima koji su mi inspirativni. Bavimo se stvaralačkim, a ne reproduktivnim kazalištem, zahtjevnim djelima moderne i suvremene umjetnosti koje je hrvatska kazališna produkcija zapostavila ili previdjela.
Saznaj više!

pp1
Prostor plus Udruga za izvedbene umjetnosti Prostor plus osnovana je 2002. godine, kako bi zadovoljila potrebe hrvatskih izvedbenih umjetnika u suvremenom plesu i fizičkom kazalištu, te osigurala radionice za umjetnike koji se žele razvijati kroz ove kazališne rodove.
Saznaj više!

skatula
Škatula nastaje davne 2004. godine kao studentska inicijativa koja okuplja različite pojedince s namjerom jasnog i snažnijeg političkog angažmana kroz razmišljanja o anarhizmu i nužnostima društvene decentralizacije te promatranju supkulturnih sadržaja kroz organizaciju glazbenih manifestacija.
Saznaj više!

distuneDistune promotion čine nekolicinu u prvom redu entuzijasta, kojima je primarni cilj obogaćivanje kulturnog prostora Rijeke (a i šire). Program osim na raznolikosti temelji se i na kvaliteti bilo u izvedbenom i/li produkcijom smislu a u sebi uključuje; glazbu književnost, likovnu umjetnost ...
Saznaj više!

kljb

KLJB postoji od 2012., no njeni počeci sežu dalje u prošlost kada je zapravo bila poduzeće definirano prostorom Marganova i festivalom Hartere. Nakon 7 godina rada, firma postaje udrugom u današnjem obliku.
Saznaj više!

Delta 5Delta 5 okuplja umjetnice i umjetnike na lokaciji bivšeg industrijskog kompleksa u Rijeci. Prostor Delta 5 podijeljen je na nekoliko ateljea/studija te jednu projektnu prostoriju koja služi za zajedničke prezentacijske, produkcijske i društvene namjene članova i suradnika udruge.
Saznaj više!

rirock

Udruga Ri Rock upisana je u registar Udruga početkom 2006. godine, iako su članovi Udruge djelovali kao neformalna grupa od 2001. Udruga je nastala zajedničkim naporima mladih demo bendova koji su se okupili sa zadatkom održavanja kontinuiteta Ri Rock festivala te unaprjeđenja koncertne i rock kulture u gradu Rijeci.
Saznaj više!

Prostori SUM-a

OKCpalachFilodrammaticaMarganovo(Hartera)Detla5